Връзки

Защо връзките имат значение?

Любовта е една от най-дълбоките емоции, познати на хората. Има много видове любов, но много хора търсят нейния израз в романтична връзка със съвместим партньор (или партньорка). За тези индивиди романтичните връзки включват един от най-значимите аспекти на живота и са източник на дълбоко изпълнение. Докато нуждата от човешка връзка изглежда вродена, способността да се формират здрави, любящи взаимоотношения се научава. Някои данни сочат, че способността за формиране на стабилна връзка /запознанство  започва да се формира още в ранна детска възраст, в най-ранните преживявания на детето с болногледач, който надеждно отговаря на нуждите на бебето от храна, грижи, топлина, защита, стимулация и социални контакти. Такива взаимоотношения не са съдба, но те имат теория, за да установят дълбоко вкоренени модели на обвързване с другите. Краят на връзката обаче често е източник на големи психологически мъки.

Vryki / Връзки

Авторски права на снимката „unsplash дoт com“

 

Как да изградим здравословна връзка?

Поддържането на силна връзка изисква постоянни грижи и комуникация, а някои черти се оказват особено важни за насърчаването на здравословни взаимоотношения. Всеки човек за начало трябва да се чувства уверен, че партньорът му е готов да отдели време и внимание на другия. И двамата трябва също така да се ангажират да приспособят различията си, дори когато те се променят с течение на времето. През 21-ви век добрите отношения обикновено се характеризират с емоционална и физическа справедливост, особено при разпределението на задълженията, необходими за поддържане на домакинството. Партньорите в силни връзки също се чувстват благодарни един към друг, открито се грижат и получават обич и участват в честни дискусии за секса. В добрите взаимоотношения партньорите се опитват да си позволят на партньора предимството на съмнението, което създава усещането, че са в един и същ екип. Това чувство, поддържано в дългосрочен план, може да помогне на двойките да преодолеят предизвикателствата, пред които неизбежно ще се изправят заедно.

 

Как да намерим любовта?

Намирането на партньор, с когото да споделите един живот, е прекрасен, но често труден процес. Независимо дали се провежда онлайн или лично, търсенето вероятно ще тласне човек в непознати настройки, за да срещне потенциални партньори. За да успеете, често е необходимо да излезете извън зоната на комфорт на човек. Определянето дали даден човек е подходящ като потенциален партньор и дали връзката отразява временна влюбеност или истинска любов може да бъде предизвикателство, но изследванията показват, че има разкриващи улики в поведението. Един евентуално противоположен индикатор за потенциално съвпадение е чувството за себе си. Някой, който би бил добър партньор, може да подтикне индивида да открие нови дейности или убеждения, които разширяват собствената им концепция за себе си. Друг ранен сигнификатор може да е стресът: многократното взаимодействие с някой, чието впечатление има голямо значение за нас, може да подхрани безпокойството. Други положителни показатели включват това да бъдете силно мотивирани да видите човека и да инвестирате значително количество време, емоции и енергия в начинаещите отношения. Прочетете нашите съвети за срещи

 

Как връзките се провалят?

Всяка връзка представлява скок в неизвестното за поне единият партньор и дори при най-щастливите двойки, самите черти, които някога са ги привличали един към друг, в крайна сметка могат да се превърнат в ядове, които ги отдалечават. Придобиването на умения за последно свързване е трудна работа и заплахите могат да възникнат без предизвестие. В краткосрочни, непринудени връзки един от партньорите може да види наистина жизнеспособно дългосрочно бъдеще заедно, но често само единият предприема действия, в някои случаи призрачни други, излизайки от живота си без комуникация, дори текст. За някои двойки изневярата е както първата, така и последната капка, но изненадващ брой връзки оцеляват в предателство, някои само за да прекъснат връзката си от ежедневни заплахи като загуба на интерес към физическата близост или отслабване на позитивното чувство в след постоянна критика, презрение или отбрана. Дори да останат заедно в продължение на десетилетия не е гаранция, че една двойка ще остане свързана: процентът на разводите за двойки над 50 се е удвоил от 1990 г. насам. Някои хора могат да си тръгнат от годините на брака и моментално да се почувстват обременени. За други краят на една връзка, продължила само няколко срещи, може да предизвика емоционална травма, която продължава с години. Колкото и да се стигне до раздяла, това може да бъде основен стресор с ефект върху егото и самочувствието, който не може да бъде пренебрегнат.